Genieten in een nul-op-de-meter woning

Afgelopen zomer trokken Arjan Bol van BOLWERK en zijn vrouw Miranda in hun gloednieuwe woning, die van alle gemakken is voorzien. Zij kunnen er comfortabel en duurzaam wonen dankzij de installatie van LG, die geleverd werd door Centercon en geïnstalleerd door Roks Installatietechniek. Het resultaat is een nul-op-de-meter woning waar volop genoten wordt.

Arjan en Miranda Bol kochten het perceel eerder om er een mooi huis op te ontwikkelen waar ze comfortabel, maar ook duurzaam konden wonen. Met Centercon had Arjan al vaker zaken gedaan en daardoor wist hij wat dit bedrijf in huis heeft. “Zij hebben goede systemen die goed werken. Ik wilde comfortabel wonen met een goed binnenklimaat, maar ook duurzaam. De woning is daarom goed geïsoleerd, heeft HR+++ triple beglazing en er liggen 72 zonnepanelen op het dak. De Rc-waarde is 7,0.”

De zonnepanelen werken als voeding voor de Centower 100-400 warmtepomp van LG. Deze geïntegreerde lucht/water warmtepomp heeft een buffervat en werkt met een buitenunit voor het verwarmen en koelen. Dit LG-Therma V monobloc werd door Centercon in kleur gespoten, omdat Arjan hem graag mooier uit wilde laten komen bij de kleuren van de woning. De douches en andere kranen worden voorzien van warm water door de 400 liter warmwaterboiler in de Centower, legt Arjan uit. “We hebben drie stortdouches in huis en om snel warm water te krijgen, hebben we een 120 close-up boiler die op zolder staat. Het verwarmde water hoeft nu een kleinere afstand af te leggen. Zodra de boiler wordt gebruikt, stroomt hij door met warm water dat verhit wordt door de warmtepomp.”

Geschikte vloer voor verwarming en koeling

Door de hele woning heen ligt vloerverwarming en -koeling die aangesloten is op vloerverwarming verdelers. Arjan: “Die worden aangestuurd door KNX domotica. Met Gira schakelaars en een app kan ik de verlichting, ventilatie, de verwarming en koeling per ruimte regelen. Ook kan ik de luchtvochtigheid en CO2 meten.”

Omdat overal vloerverwarming ligt, werd er gekozen voor vloeren die hier goed geschikt voor zijn. Op de begane grond ligt een gevlinderde betonvloer met een industriële uitstraling. Deze loopt door in het buitenterras onder de veranda. “Het ziet er niet alleen gaaf uit, het zorgt ook voor een optimaal gebruik met de warmtepomp”, aldus Arjan. Op de bovenverdieping koos hij voor een verlijmde parketvloer om een warmere uitstraling te krijgen. Ook deze is geschikt voor vloerverwarming- en koeling, omdat gekozen is voor de juiste specificaties.

Lees het artikel verder op onze website: https://centercon.nl/nieuws/2021-okt-genieten-in-een-nul-op-de-meter-woning

Gepubliceerd op14 december 2021 om 0:00