Hoogwaardig comfort in een historische omgeving

Vanaf mei 2021 kunnen ouderen met geheugenproblematiek of een somatische aandoening van hun oude dag genieten op Landgoed Wulperhorst. Het landhuis uit 1858 werd volledig gerenoveerd en omgebouwd tot wonen met zorg.

Het bijhorende koetshuis werd gesloopt, waarna op de vrijgekomen locatie een compleet nieuw Koetshuis, eveneens bestemd voor zorg is verrezen. Het grote terrein waarop beide gebouwen staan maakt onderdeel uit van een natuurgebied van het Utrechts Landschap. De tuin is weer geheel landschappelijk aangelegd. Voor de klimaatinstallaties werkten K6 Bouw, Centercon en Meddens & Van Ree Installatietechniek B.V. samen naar een oplossing op maat. Deze samenwerking heeft geleid tot een optimaal comfort voor de bewoners, in een historische omgeving.

Landgoed Wulperhorst in Zeist is onderdeel van de Stichtse Lustwarande. Het werd gebouwd door de familie Huydecoper en werd later gebruikt als commandocentrum van de Luchtmacht, asielzoekerscentrum en woning. Het landhuis is een rijksmonument dat er vervallen bij lag en dat zorgvuldig verduurzaamd, verbouwd en gerestaureerd is. Het bijbehorende koetshuis was in zo’n slechte staat dat het werd gesloopt en in oude stijl nagebouwd. In het landhuis bevinden zich 25 woonzorg appartementen en in het koetshuis zijn nog eens 19 woonzorg eenheden gerealiseerd. De ouderen kunnen hier wonen in een huiselijke sfeer en genieten van de beste zorg en service.

Leverancier als adviseur en sparring partner

Het mag wel uniek genoemd worden dat het eeuwenoude landhuis volledig gasloos gemaakt is. Er waren alleen cv-ketels om de ruimtes te verwarmen en rondom ongeïsoleerde muren en een ongeïsoleerd dak. De eigenaar van het gebouw had echter hoge ambities op het gebied van duurzaamheid en installaties.

Om een volwaardig, modern klimaatsysteem in zo’n oud gebouw te krijgen, was heel wat kennis nodig. Bij de zoektocht naar een goede verwarming- en warm tapwateroplossing heeft K6V adviseurs meerdere partijen gesproken, voordat ze via LG bij Centercon terecht kwam. Directeur Kees Koekkoek vertelt: “In het eerste ontwerp hadden we een gecombineerde installatie met gas en warmtepompen, maar eigenlijk wilden we gasloos. Dat was een flinke uitdaging. Het eerste concept met warmtepompen bleek niet gegarandeerd te kunnen worden door de fabrikant. We zijn toen op zoek gegaan naar een partner die heel veel kennis heeft op het gebied van warmtepompen en zo kwamen we via LG uit bij Centercon.” In dit hele proces van uitdenken werd Henk Knipscheer van Ingenieursbureau Knipscheer gebruikt als analyticus van het team.

Met technisch specialist Cornelis Swets van Centercon werd bekeken wat de mogelijkheden waren. Centercon fungeerde dankzij hem niet alleen als leverancier, maar ook als adviseur en sparring partner. Koekkoek: “Met elkaar hebben we een concept bedacht met een hoogtemperatuur warmtepomp en twee laagtemperatuur warmtepompen. Vanwege de regels voor legionellapreventie wilden we zeker zijn van warm tapwater. De retourtemperatuur moet namelijk boven de 60 graden zijn.”

Lees het artikel verder op onze website: https://centercon.nl/nieuws/2021-apr-landgoed-wulperhorst-in-lg-next-1

Gepubliceerd op1 juli 2021 om 0:00