Inntel Hotel Amsterdam Centre

Inntel Hotels Amsterdam Centre heeft duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Het hotel heeft recentelijk het gouden Green Key certificaat verworven als erkenning voor het beleid en voor het streven naar Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). LED verlichting van Klemko schraagt in hoge mate deze duurzame bedrijfsvoering.

Het terugschroeven van het energieverbruik is een belangrijk deel van het duurzame bedrijfsbeleid van Inntel Hotel Amsterdam Centre. Dat gebeurt onder meer met de inzet van LED verlichting. Gerrie Beems is - na omzwervingen in de e- en w-installatiesector - al zestien jaar hoofd technische dienst. Hij heeft in eerste instantie als proef een viertal LED spots in de lift aangebracht om te bekijken hoe de verlichting zich hield ten opzichte van halogeen.


Beems: “Ook de vitrines in de lobby hebben wij voorzien van LED’s. Zij belichten in de uitstalkasten getoonde archeologische vondsten. Deze zijn bij opgravingen naar boven zijn gekomen, voordat met de bouw van het hotel werd begonnen. In het LED licht komen de eeuwenoude voorwerpen goed uit. De positieve ervaring met de LED verlichting heeft ons ertoe gebracht om meer ruimtes in ons hotel van LED lampen te voorzien”.


Gebruik aanwezige infrastructuur

Elektrotechnisch aannemersbedrijf Breedveld en Schröder uit Almere heeft in dit kader een deel van de bestaande halogeen lampen vervangen door LED armaturen. Werkvoorbereider Eric van Koningsbrugge zegt hierover: “We hebben gebruik kunnen maken van de aanwezige infrastructuur. In nauwe samenwerking met Klemko, de leverancier van LED lampen, drivers en dimmers, zijn eerst proeven uitgevoerd op locatie. Waar nodig hebben wij retrofit-oplossingen toegepast”.


De bestaande verlichting bestond uit 35 en 50 watt halogeen. Deze zijn verwisseld door Luxor LED armaturen. In de voorluifel van de ingang zijn 28 LED’s aangebracht en in de draaideur van de entree vier. De lobby is voorzien van 49 LED spots en het restaurant heeft 40. De gasten ondergaan een aangename lichtbeleving omdat is gekozen voor de warm witte lichtkleur. Waar recent een halogeen lamp van 50 watt brandde, spreidt nu een LED armatuur van 10 watt helder licht.


Ombouw dimmers

Bij de verlichtingsrenovatie stuitte de installateur op het probleem van de oude diminstallatie. Om die weg te halen moest hak- en breekwerk worden uitgevoerd. Dat stuitte op grote bezwaren van het hotelmanagement . Er moest gezocht worden naar andere opties. Er is toen - na beraad met en berekeningen door technische adviseurs van Klemko - besloten om de bestaande dimmer te laten zitten. De aanwezige installatie met een 0-6 V dimcapaciteit is nu omgebouwd en gekoppeld op vier trafo´s, die op hun beurt zorgen voor de vereiste 0-10 V dimming van de LED verlichting.


Duurzaamheid kwaliteitsnorm

Een viersterren hotel in hartje Amsterdam met een eigentijdse kijk op de stad, dat is Inntel Hotels Amsterdam Centre aan de Nieuwezijds Kolk. Voorafgaand aan de ontwikkeling van het hotelproject zijn ter plaatse archeologische opgravingen gedaan, waar onder meer fundamenten van een kasteel zijn ontdekt. Het in 1996 in gebruik genomen hotel ligt aan een verkeersvrij plein pal tegenover een ondergrondse parkeergarage en op slechts vijf minuten van het Centraal Station. Het biedt 239 comfortabele kamers, drie vergaderruimtes en een goed geoutilleerd ontbijtrestaurant.

Duurzaamheid is een belangrijk aspect voor de kwaliteitsnorm van Inntel Hotels. Om deze reden heeft het management steeds verdere stappen ontwikkeld op het gebied van MVO (Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen). Er zijn maatregelen genomen voor een uitgebreide afvalscheiding, voor waterbesparingen, voor gebruiksbeperking van plastic artikelen en van milieuonvriendelijke schoonmaakmiddelen. Als gasten een brief willen schrijven vinden ze op hun kamers duurzaam briefpapier. Het papiergebruik binnen de hotelorganisatie zelf wordt teruggedrongen met het realiseren van digitaal archief.

Het duurzame inkoopbeleid krijgt gestalte met het inkopen van Fairtrade-producten en –verpakkingen. Leveranciers hebben een duurzaamheidsverklaring ondertekend. Het beperken van het energieverbruik gebeurt onder meer met een elektriciteitsbox in de kamers en met het gebruik van spaar- en LED lampen en van verlichtingssensoren.

Gepubliceerd op23 januari 2024 om 0:00