Deel deze spotlight

300 zonnecollectoren verminderen energieverbruik zwembad met 30%.

Tekst
BeeldTechnea

In de gemeente Ommen is één van de grootste zonnecollector-parken van Nederland in gebruik genomen. De 300 zonnecollectoren staan op de voormalige vuilstort achter het zwembad de Carrousel. Met de warmte worden het zwembad, douchewater en de verschillende ruimtes duurzaam verwarmd en daalt het energieverbruik van het zwembad met minimaal 30%.

DUURZAME VERWARMING

De 300 zonnecollectoren van Thermic Energy wekken samen 295.000 kWh per jaar aan aan warmte op. Dit staat gelijk aan een besparing van ongeveer 30.000m³ aardgas.

Bij het project is bewust gekozen voor vlakkeplaat collectoren omdat ze minder schadegevoelig zijn (bijvoorbeeld tegen hagel), vanwege het financiële aspect en stagnatie ten opzichte van heatpipe collectoren. Als de installatie zijn warmte op een gegeven moment niet meer kwijt kan, ontstaat stagnatie. Indien stagnatie optreedt, lopen de temperaturen bij vlakglas collectoren minder hoog op en dat is beter voor het glycol in het systeem.

 SAMENWERKING

Winkelman Engineering & Consultancy uit Drachten en Buro Loo hebben in opdracht van de gemeente Ommen een plan gemaakt om de benodigde warmte duurzaam op te wekken. De eerste gedachte was om heatpipe zonnecollectoren te plaatsen. In overleg met Technea Duurzaam, een gespecialiseerde groothandel, is uiteindelijk gekozen voor vlakke plaat zonnecollectoren. Naast eerder genoemde voordelen, heeft dit type collector een hogere paneel-opbrengst dan een heatpipe collector. Bovendien lag de investering circa 40% lager dan bij een opstelling met heatpipe collectoren én was de SDE-subsidie per geïnstalleerde vierkante meter collectoroppervlak hoger.

INSTALLATIE

Breman Utiliteit Zwolle heeft vervolgens de collectoren in een vrije-veld opstelling geïnstalleerd op de oude vuilstort achter het zwembad. De collectoren zijn in sets van 6 stuks gekoppeld. Hierdoor is de flow over de collectoren goed verdeeld en kan de set bij eventuele service losgekoppeld worden van het totale veld.

SDE-SUBSIDIE

De overheid ondersteunt initiatieven met warmteopwekking door de zon met een SDE-subsidie. Er zijn op dit moment in Nederland maar drie projecten bekend waar warmteopwekking door de zon op deze schaal wordt gebruikt, zwembad de Carrousel is hier één van.

THERMIC ENERGY 

De zonnecollectoren zijn van het merk Thermic Energy. Deze Duitse fabrikant heeft daarnaast zonneboilers, buffervaten en bijbehorende accessoires in het assortiment. Ze produceren de producten grotendeels in hun eigen fabrieken. Hierdoor kunnen ze snel innovaties testen en implementeren. Ze garanderen bovendien een uitstekende en consistente kwaliteit door het gebruik van lasrobots. 

TECHNEA DUURZAAM

De producten van Thermic Energy zijn verkrijgbaar bij Technea Duurzaam. Deze specialist in duurzame installatietechniek ontzorgt de installateur bovendien volledig. Naast vakkundig technisch advies, maken ze calculaties en legtekeningen. Alle voorgestelde installaties zijn daarbij gericht op een maximale opbrengst en een minimale stagnatie. Dit wordt altijd onderbouwd met calculaties.

Gepubliceerd op25 mei 2020 om 15:39