Deel deze spotlight

40% minder aardgas zonder warmtepompen voor VvE

Tekst
BeeldDanfoss B.V.

De opdracht van VVE Wijenburg te Anrhem was duidelijk; de collectieve gasgestookte installatie moest worden vervangen, het energieverbruik omlaag en oog houden voor toekomstige duurzame warmtebronnen. Maar als je blijft doen wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg. Vasthouden aan een traditioneel ontwerp is voor Dirk Samsom, Technisch directeur van Eagle Energy, geen optie.

Zoals veel bij veel installaties uit de jaren ‘70, was ook deze flat voorzien van een cascade opstelling, een open verdeler en daarachter weersafhankelijk geregelde menggroepen. De radiatoren waren niet waterzijdig ingeregeld en slechts deels voorzien van thermostaatkranen. Om de installatie goed af te stemmen is eerst de werkelijke warmtebehoefte berekent. Hierdoor kunnen de nieuwe cv-ketels met de juiste regeltechniek optimaal worden aangestuurd op basis van wisselende warmtebehoefte.

In samenwerking met Intergas is een cascadesysteem gerealiseerd welke zonder mengschakelingen is aangesloten op het afgiftesysteem. Hierdoor kan efficiënter gebruik worden gemaakt van de modulerende cv-ketels en worden onnodige rendements- en transportverlies voorkomen. Alle radiatorafsluiters zijn vervangen voor Danfoss radiatorafsluiters met geïntegreerde drukverschilregelaar. Hiermee is de installatie dynamisch ingeregeld waardoor bij alle gebruikersomstandigheden de juiste volumestroom door de radiatoren gewaarborgd blijft.

Gepubliceerd op18 januari 2021 om 8:30