Deel deze spotlight

ABB’s HD5 drie-standen-schakelaar maakt F&B-productiemachines veilig toegankelijk

TekstABB
BeeldXYTO Media

Met de HD5 brengt ABB een nieuwe drie-standen-schakelaar die speciaal is ontwikkeld voor de voedingsmiddelenindustrie. De veiligheidsschakelaar wordt ingezet voor het veilig inspecteren van productiemachines of het betreden van beveiligde machineomgevingen om problemen snel op te lossen.

Naast het gebruik voor inspecties en troubleshooting, kan de HD5 ook worden ingezet voor het programmeren of testen van onafgebouwde machines waar geen andere beveiliging mogelijk is.

Met de HD5 speelt ABB in op de eisen en wensen van de voedingsmiddelenproducenten. Die laten zich kort samenvatten door verbetering en flexibilisering van het productieproces, hogere productie en lagere prijzen zonder afbreuk te doen aan de machineveiligheid. De HD5 voorkomt daarbij op een veilige manier zoveel mogelijk onnodige productiestilstand.

Veilig betreden gevaarlijke zone

De veiligheidsschakelaar wordt geïnstalleerd op toegangspunten tot beveiligde productieomgevingen. Hierbij kan worden gedacht aan inspectieluiken in machines of deuren in productielijnen. Wanneer de operator de schakelaar in de middelste stand zet, gaat de machine -afhankelijk van de toepassing- op lagere snelheid draaien. De deur naar de gevaarlijke zone kan dan worden geopend zonder dat de machine stopt. De operator kan vervolgens veilig naar binnen gaan en de werking van de machine inspecteren. Wanneer de operator de HD5 loslaat of er harder op drukt, dan stopt de machine onmiddellijk. Een sensor voor de uitgangspositie kan ook detecteren wanneer het apparaat uit de houder wordt gehaald en voorkomt dat andere bedieners de besturing van de machine overnemen.

Voor het ontwerp van de HD5 werkte ABB nauw samen met vertegenwoordigers uit de voedingsmiddelenindustrie. Het resultaat is een ergonomisch, veerkrachtig en flexibel ontwerp dat verder

voldoet aan de voorwaarden die in de EHEDG-richtlijnen worden gegeven

.

Speciaal voor voedingsmiddelenindustrie

Zo is de schakelaar IP65 geclassificeerd en biedt daarmee bescherming tegen stof en vocht. Een anticondensmembraan voorkomt daarnaast dat condens als gevolg van temperatuurschommelingen in natte en vochtige omgevingen binnen kan treden. Levensmiddelenproducenten kunnen de HD5 daarmee gebruiken in spatwaterzones of op plaatsen waar met levensmiddelen wordt gewerkt, zonder zich zorgen te maken over verontreiniging van levensmiddelen.

De behuizing van de schakelaar is vervaardigd van gehard kunststof dat is goedgekeurd voor contact met levensmiddelen en bestand is tegen de meest gebruikte reinigingsvloeistoffen en chemicaliën in de levensmiddelen- en drankenindustrie. De glasvezelversterkte schakelaar is robuust en minimaliseert het risico dat verdwaalde kunststofdeeltjes in levensmiddelen terechtkomen. Het gladde, ergonomische ontwerp van de HD5 zorgt er bovendien voor dat vuil en bacteriën zich niet kunnen ophopen. Als markering wordt in plaats van stickers gebruik gemaakt van lasermarkeringen. Hierdoor wordt het bijkomende besmettingsrisico door losrakende etiketten uitgesloten.

De veilige en onderscheidende eigenschappen van de HD5 worden nog eens onderstreept door de bekroning van de schakelaar met de GIT Security Award 2021.

Neem voor meer informatie contact op met:

Karin Bot-Molenaar

Communications Specialist

Electrification business

Tel.: +31 (0)620 13 29 13

E-mail: karin.bot-molenaar@nl.abb.com


ABB’s Electrification Business Area is wereldwijd koploper in elektrische producten en oplossingen en is met meer dan 200 productielocaties actief in ruim 100 landen. Onze meer dan 50.000 medewerkers zetten zich in om de manier waarop mensen leven, met elkaar in verbinding staan en werken, te veranderen met veilige, slimme en duurzame elektrificatieoplossingen. Wij geven vorm aan de toekomstige elektrificatietrends en onderscheiden ons met technologische en digitale innovatie. Daarnaast bieden wij onze klanten een uitstekende ervaring door operational excellence in de utiliteit, industrie, gebouwtechniek, infrastructuur en mobiliteit. Kijk voor meer informatie op www.abb.nl/lowvoltage


Gepubliceerd op25 maart 2021 om 16:42
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga