Deel deze spotlight

Adiabatische koeling

Tekst
BeeldMark Climate Technology

Adiabatische koeling berust op het principe van de verdamping van water – ook wel verdampingskoeling genoemd. De warmte die hiervoor benodigd is wordt onttrokken aan de buitenlucht. Vandaar dat deze methode vooral bij hoge buitentemperaturen een effectieve manier is om een gebouw of ruimte te koelen.

We onderscheiden twee soorten

adiabatische koeling

, direct en indirect.

Bij directe koeling wordt de lucht die gekoeld moet worden (meestal buitenlucht) door een met water verzadigd pakket gezogen of wordt er middels omgekeerde osmose membranen zuiver water verneveld. Op het pakket verdampt een deel van het water door de toevoerluchtstroom, waardoor de temperatuur van de lucht daalt. De luchtvochtigheid zal hierdoor iets toenemen.

Bij indirecte systemen komt de door verdamping gekoelde lucht niet rechtstreeks in de ruimte, maar wordt deze via een warmtewisselaar overgebracht op een andere luchtstroom (meestal buitenlucht). In de warmtewisselaar kan de toevoerlucht koude opnemen zonder zelf vochtig te worden. Hierdoor kan een ruimte gekoeld worden zonder dat de absolute luchtvochtigheid toeneemt.

ColdStream – directe koeling

Voor directe adiabatische koeling heeft Mark de

ColdStream

in haar assortiment. Bij dit toestel stroomt de verse buitenlucht door met water bevochtigde cellulose filters. Door de verdamping van het leidingwater wordt de luchttemperatuur op een natuurlijke en milieuvriendelijke manier verlaagd. De techniek is betrouwbaar, veilig, eenvoudig en nagenoeg onderhoudsvrij.

De Mark ColdStream is bijzonder geschikt voor het koelen en ventileren van grote industriële ruimtes, zoals werkplaatsen, garages en lashallen.

Airstream Hybrid – indirecte koeling

Voor indirecte adiabatische koeling biedt Mark de Airstream Hybrid aan. Deze Eurovent gecertificeerde warmteterugwin-unit is voorzien van een adiabaat in de retour van de wtw-unit.

In de zomer wordt de afgevoerde lucht bevochtigd waardoor er adiabatische koeling ontstaat, de koude lucht wordt via de warmtewisselaar afgegeven aan de warme buitenlucht. De luchtvochtigheid van de verse lucht zal hierdoor niet toenemen.

Tevens is de Airstream Hybrid voorzien van een DX-koeler (warmtepomp). Door het bijschakelen hiervan zal de luchtvochtigheid in de ruimte verder afnemen. Hierdoor zal de werking van de adiabatische koeling op zeer warme dagen met een hoge luchtvochtigheid nog verder worden verbeterd.

Door toepassing van dit principe kan men ventilerend koelen tegen zeer lage exploitatie- en onderhoudskosten. Tevens is het systeem zeer milieuvriendelijk. In de winter functioneert de Airstream Hybrid volledig als HR warmteterugwin-unit en kan de warmtepomp gebruikt worden als naverwarmer.

Meer informatie?

Bij Mark Climate Technology bieden we een ruim assortiment voor koeling van uw gebouw of ruimte. Wilt u meer informatie hierover? Neem dan contact met ons op via telefoonnummer +31(0)598 656 600 of stuur een e-mail naar info@mark.nl. We voorzien u graag van vrijblijvend advies.

Gepubliceerd op19 mei 2021 om 8:30