Deel deze spotlight

“Alles valt of staat met een goed advies”

Tekst
BeeldVELU VENTILATIETECHNIEK B.V.

Door na te denken over hoe een woning duurzaam gemaakt kan worden, komen vragen aan bod, die betrekking hebben op het binnenklimaat en de leefomgeving. Velu biedt in samenwerking met Anders-Verwarmen energiezuinige systeemoplossingen voor het realiseren van labelverbetering van woningen.

Op de Renovatiebeurs die 14, 15 en 16 mei plaats heeft gevonden in de Brabanthallen in Den Bosch, is de aftrap gegeven voor de samenwerking tussen Velu en Anders-Verwarmen. Velu, kennispartner op het gebied van ventilatietechniek en Anders-Verwarmen, totaalleverancier voor duurzaam verwarmde woningen en verblijven. Twee bedrijven die beide merkonafhankelijk zijn, dezelfde visie hebben als het gaat om MVO en die een zelfde manier van werken hebben. 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

Beide organisaties nemen niet alleen de verantwoordelijkheid om duurzame ontwikkeling te creëren met de producten en diensten, die de energie-efficiëntie verbeteren, maar ook door verantwoordelijkheid te nemen voor alle mensen die waar dan ook in de supply chain betrokken zijn. “Continue proberen wij de werkomgeving van onze mensen verder te optimaliseren en de nadruk te leggen op een werkplek die een gezonde afspiegeling geeft van de maatschappij in diversiteit van mensen”, aldus Michel Luesink, Sales en Business Development Manager bij Velu, onderdeel van Nijburg Industry Group.

Verlagen van de CO2- uitstoot

Ook op het gebied van transport en logistiek liggen er kansen voor beide bedrijven om de CO2 uitstoot te verlagen. “Doordat we bijna naast elkaar gehuisvest zijn, kunnen we logistieke processen bundelen en efficiënte rijroutes ontwikkelen die een gunstig effect hebben op de CO2 uitstoot”, zegt Robert Poelman, oprichter Anders-Verwarmen wat onderdeel is van de Van Ginkel Groep.

Maar dit is niet enige maatregel die er wordt genomen om de CO2 uitstoot te verlagen. “Wij gebruiken een nieuwe generatie koudemiddelen die een lagere impact hebben op ons milieu. De huidige koudemiddelen bestaan uit CFK’s, chloorfluorkoolstofverbindingen. Zonder hergebruik zijn deze erg schadelijk voor het milieu. Neem bijvoorbeeld een doorsnee warmtepomp in een woonhuis. Daar zit een bepaald aantal kW koudemiddel in, vaak is dat tussen de 2 en de 4 kW. Deze koude middelen staan gelijk aan 2.000 kilo CO2-uitstoot. Door andere koudemiddelen te gebruiken die en veel efficiënter zijn zorgen we voor en een beter rendement en een schoner milieu”, aldus Robert Poelman. Deze nieuwe generatie koude middelen staan gelijk aan 500 kilo CO2- uitstoot, een winst van maar liefst 75%.

Anders verwarmen, beter ventileren

Naast het delen van een gezamenlijke visie op het gebied van MVO, delen de twee bedrijven ook een gezamenlijk doel: klanten doordringen van het feit dat er geen goed of fout is voor het gebruik van een bepaald systeem. Een systeem moet passen bij de situatie.

Zowel op ventilatie- als op verwarmingsgebied zijn er twee kampen. Binnen de ventilatie is er een kamp die pro mechanisch ventileren is en een kamp die pro WTW is. Binnen de verwarming is er een kamp voor en een kamp tegen het gebruik van warmtepompen. Bij de vraag hoe het kan dat er momenteel veel roering is op het gebied van beide, zijn zowel Velu als Anders-Verwarmen duidelijk: “Slechte ervaringen worden altijd gevoed door de media. Een systeem moet passen bij de situatie en daarbij is een goede voorlichting van cruciaal belang”.

De spil van een duurzaam huis

Warmtepompen moeten klaar zijn voor het kostenbesparende energiegebruik van de toekomst. Dit heet ook wel het “smart grid ready” principe. Denk bijvoorbeeld aan de integratie van de warmtepomp met zonnepanelen. Gedurende de hele dag vinden er zogenoemde productiepieken plaats, denk bijvoorbeeld aan het gebruik van warm water, het opwarmen van huis wanneer je in de woning aanwezig hebt en het opladen van je auto. Om productiepieken te kunnen opvangen en geschikt te zijn voor zogenaamde energiegestuurde werking, is het belangrijk dat een warmtepomp beschikt over de juiste controllertechnologie. Met deze juiste technologie zal de warmtepomp in de toekomst fungeren als spil van een duurzaam huis.

Voor ventilatie gelden dezelfde productiepieken en daarom is de vraag naar een oplossing waarbij vraaggestuurd ventileren mogelijk is enorm. “Voor een gezond binnenklimaat is 24 uur per dag ventileren noodzakelijk. Dat is goed voor de gezondheid van de bewoners en voor het technisch behoud van de woning. Om zeker te zijn van een goede ventilatie dient dit op een gebruikersvriendelijke, comfortabele en energie-efficiënte manier te gebeuren”. Vraaggestuurd ventileren is hiervoor de oplossing omdat de binnenluchtkwaliteit per ruimte gemeten en geregeld wordt.

Door de samenwerking tussen Velu en Anders Verwarmen streven beide organisaties ernaar om klanten te voorzien van het beste advies voor het verduurzamen van de woning op het gebied van verwarmen en ventileren.

www.velu.nl

www.anders-verwarmen.nl

Gepubliceerd op17 juli 2019 om 15:15