ix Industrial-connector - Met de nieuwe ix Industrial-connector kan een pakkingsdichtheid van 5 keer groter dan een conventionele RJ45 worden bereikt.
Twee gegevensconnectoren - Twee gegevensconnectoren in twee formaten: RJ45 met 8 pinnen en ix Industrial met 8 plus 2 pinnen.
Deel deze spotlight

De revolutie van Ethernet connectoren?

Tekst
BeeldXYTO Media

De ix Industrial-interface biedt nieuwe mogelijkheden

Bijna geen enkele andere connector wordt zo veel gebruikt als de RJ45. Deze bestaat al sinds de jaren 1970 en daarna werden technologisch superieure variaties ontwikkeld voor gebruik in industriële toepassingen. Het is moeilijk om de industriële wereld van vandaag zonder de RJ45 voor te stellen, niet alleen vanwege de overtuigende prijs-prestatieverhouding, maar ook omdat ze bijna synoniem zijn met Ethernet-verbindingen. Dit kan echter veranderen, aangezien de industriële interface van ix onlangs een veelbelovend alternatief is geworden met een aanzienlijk kleiner ontwerp en een robuustere constructie (fig. 1). Het geeft nieuwe mogelijkheden in de productie van apparaten en biedt voordelen voor eindgebruikers.

RJ-connectoren werden in de jaren 1970 geïntroduceerd door Bell Laboratories in de VS en een paar jaar later gestandaardiseerd door de FCC (Federal Communications Commission). Eén van de bekendste versies is de RJ45-connector - al tientallen jaren gebruikt voor telecommunicatie en datatransmissie in kantoren - die pc's verbindt met een netwerk via patchkabels variërend van categorie 5 tot categorie 7. In de loop der jaren, werden de meer geavanceerde, industrie- goedgekeurde RJ45-connectoren ontwikkeld. Deze zijn compatible met grotere kabels en draden, kunnen zonder krimpgereedschap worden gemonteerd en zijn afgeschermd om te voldoen aan de EMC-vereisten van de industrie. Een populair voorbeeld is de RJ45-connector die wordt gebruikt in Siemens DRIVE-CLiQ-systemen, die twee geïntegreerde powercontacten heeft die gegevens- en stroomoverdracht via één enkele kabel mogelijk maakt; er kunnen maximaal acht datakabels (vier paar) en twee stroomkabels op worden aangesloten.

De RJ45 is een barrière voor miniaturisatie

Hoewel de hierboven genoemde functies geschikt zijn voor de RJ45, heeft dit wel aanzienlijke nadelen. Ten eerste is de connector niet robuust genoeg voor veel toepassingen; industriële versies hebben slechts één vergrendelingshaak, die in tegenstelling tot de plastic kantoorversie van metaal is en dus op zijn minst enige duurzaamheid biedt. Een veel ernstiger nadeel is echter de grootte van de stekkers en aansluitpunten.

Naarmate de miniaturisatie voortschrijdt, worden apparaten kleiner en kleiner, net als de printplaten waarop de aansluitpunten zijn gemonteerd. Als gevolg hiervan worden de afmetingen van de connector van 7 mm tot 11 mm relatief groot en moet de productontwerper ervoor zorgen dat er voldoende ruimte is. De limieten van miniaturisatie, met name voor compacte mobiele apparaten, displays, kleine programmeerbare controllers, camera's en sensoren, worden vervolgens bepaald door de grootte van de RJ45-connector. Een ​​kleinere Ethernet-connector zou dan ook wenselijk zijn.

 Robuust en 70 procent minder ruimte vereist

Een modern alternatief welke de industriële versie van de RJ45 zou kunnen vervangen, is onlangs ontwikkeld: de ix industriële interface met 10 contacten, Cat 6A-classificatie en gegevensoverdrachtssnelheden tot 10 Gbit. Het voldoet aan IEC / PAS 61076-3-124 en kan vanwege meerdere voordelen mogelijk de standaard industriële RJ45 vervangen.

 Enkele voordelen van de ix Industrial-interface zijn een compacter aansluitoppervlak en een hoge mechanische robuustheid. Ontworpen met industriële instellingen in gedachten, heeft het twee stevige vergrendelingsmechanismen met metalen haken om weerstand tegen trillingen en contactduurzaamheid te garanderen. Deze ix connector is geschikt voor omgevingstemperaturen van -40 ° C tot + 85 ° C en de afscherming biedt EMC-robuustheid. Het ruimtebesparende aspect van de ix-connector is echt indrukwekkend: deze vereist slechts 30 procent van de ruimte van een RJ45-connector (fig. 2), waardoor minder ruimte op de printplaat nodig is, wat essentieel is voor het kleiner maken van het apparaat.    

Assemblageoplossingen met de nieuwe Ethernet-interface

Nieuwe connectortechnologie vereist vaak van kabelfabrikanten dat ze bestaande producten aanpassen of nieuwe kabeltechnologieën ontwikkelen. HELUKABEL, één van de toonaangevende fabrikanten en leveranciers van kabels, draden en accessoires, is in een vroeg stadium optimistisch over de mogelijkheden van de nieuwe Industrial Ethernet-interface en diens vermogen om plug-and-play-montageoplossingen te bieden met ix Industrial-connectoren (fig. 3). De industriële focus ligt momenteel op automatiseringstechnologie, video- en cameratechnologie, visualisatie in de machinebouw (bijvoorbeeld detectie, kwaliteitsborging, enz.) En bedrijven die meetsystemen produceren, die allemaal patchkabels nodig hebben om stroom en gegevens te verzenden. Bovendien kunnen kabels met "gemengde" verbindingen, d.w.z. ix-codering aan het ene uiteinde een RJ45-connector hebben en aan de andere zijde kan dan ook een andere connector worden geassembleerd. Alle 

Momenteel kan HELUKABEL de HELUKAT 600IND (P / N: 802184) leveren, een afgeschermde en verijdelde twisted-pair (S / FTP), PUR-jacketed, Categorie 7 industriële Ethernet-kabel voor gebruik in patchkabelassemblages. De ix-connectoren zijn momenteel verkrijgbaar met A-codering voor standaard Ethernet (4 of 8 pinnen, plus twee voedingskabels met een classificatie van 3A voor 50 of 60V DC), of B-codering voor specifieke installatietoepassingen; beide versies zijn recht (fig. 4). Twee plugversies met 90 ° hoeken en een plug met C-codering voor standaard Ethernet worden in 2020 gelanceerd. De aanzienlijke ruimtebesparing in vergelijking met hun tegenhangers RJ45 biedt extra miniaturisatiemogelijkheden voor apparaatfabrikanten, vooral omdat horizontale, verticale of staande versies van de bijbehorende behuizing ook beschikbaar zijn (fig. 3). Duurzaamheid, compactheid, hoge datatransmissiesnelheden en een dubbel vergrendelingsmechanisme spreken duidelijk voor de nieuwe ix Industrial-interface. Nu maar afwachten om te zien hoe.

Voor meer informatie: www.helukabel.com

Tekst/ Foto: Helukabel

Gepubliceerd op17 april 2020 om 10:10