Deel deze spotlight

DIT ZIJN DE VOORDELEN VAN EEN VENTILATIE MET EEN ENTHALPIEWISSELAAR

Tekst
BeeldZehnder

Het is een terugkerend probleem in de winter: mensen met gevoelige luchtwegen krijgen last van droge lucht in huis. Een klacht die voorkomen kan worden door te ventileren met een balansventilatiesysteem met enthalpiewisselaar. We vroegen Gerben-Jan Bruinsma, trainer gezond binnenklimaat en voormalig servicemedewerker van Zehnder, naar de werking van een dergelijk systeem en naar de voordelen.

HOE ONTSTAAT DROGE LUCHT IN HUIS?

In de winter is de absolute luchtvochtigheid (hoeveelheid waterdamp) in de buitenlucht erg laag. Wanneer je ventileert, komt er dus drogere lucht binnen. Tegelijkertijd wordt door ventilatie vocht dat al in huis aanwezig is, afgevoerd naar buiten.

HOE WERKT EEN ENTHALPIEWISSELAAR?

Wanneer het zomer is, houdt een enthalpiewisselaar het vocht in de lucht buiten. Hierdoor voelt de lucht in huis koeler aan. In de winter gebeurt het tegenovergestelde: dan houdt de enthalpiewisselaar het vocht in huis en voelt de lucht warmer aan. In de warmte terugwin-units van Zehnder met een enthalpiewisselaar wordt in de winter dus naast de warmte van de binnenlucht ook vocht overgedragen op de verse toevoerlucht van buiten. Vocht dat al in de woning aanwezig is, bijvoorbeeld door douchen, wordt elders in huis hergebruikt. De luchtvochtigheid in de woning blijft hierdoor beter op peil. Dit gebeurt via een membraan in de enthalpiewisselaar. De twee luchtstromen komen dicht langs elkaar maar blijven gescheiden; virusdeeltjes en geur worden niet overgedragen.

‘Enthalpie is écht de volgende stap op het gebied van luchtkwaliteit. Een enthalpiewisselaar betekent: comfort voor de bewoner, een duurzamere woning en gemak voor de installateur.’ – Gerben-Jan Bruinsma, trainer gezond binnenklimaat bij Zehnder

COMFORT VOOR DE BEWONER

Balansventilatie met een enthalpiewisselaar levert voor de bewoner extra wooncomfort op. De gevoelstemperatuur is aangenaam en gezondheidsklachten worden voorkomen. Klachten als droge ogen en bijvoorbeeld ook last van de luchtwegen door stof. Stof dwarrelt namelijk minder rond bij een hogere luchtvochtigheid. Daarnaast is een enthalpiewisselaar een goede investering voor mensen die belang hechten aan een goede vochtbalans vanwege kostbare voorwerpen in huis. Denk aan muzikanten, antiquairs en kunstverzamelaars.

DUURZAMERE WONING

Een enthalpiewisselaar zorgt voor een constantere luchtvochtigheid. Hierdoor droogt een woning veel minder uit en wordt de levensduur van onder andere vloeren en meubels verlengd. Daarnaast voorkomt latente warmte en koeling (zie kader) hoge energierekeningen doordat de verwarming of airco minder aan hoeft. Dit maakt een woning met een enthalpiewisselaar duurzamer.

GEMAK VOOR DE INSTALLATEUR

Een enthalpiewisselaar brengt ook voordelen met zich mee voor de installateur. Doordat vocht in de winter opnieuw de woning in wordt gebracht, wordt condens afvoeren overbodig. Het aanleggen van riolering is niet meer nodig, wat geld en tijd bespaart. Daarnaast wordt, door het ontbreken van een droogsifon, de minimale vrije hoogte van de ventilatie-unit tot de grond minimaal. Dit maakt het installeren van het ventilatiesysteem flexibeler. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de ventilatie-unit in een lage kelder zonder riolering te plaatsen.

M E E R W E T E N O V E R D E ENTHALPIEWISSELAAR?

Overweeg je een enthalpiewisselaar? Dan is het voordelig om hier direct bij bestelling voor te kiezen. De meerprijs van een ventilatie-unit met enthalpiewisselaar is kleiner dan wanneer je het naderhand besteld en vervangt.

EEN GEZOND BINNENKLIMAAT

Nieuwbouw of renovatie? Een tiny house of een appartementencomplex? Ieder huis verdient een gezond, comfortabel en energiezuinig binnenklimaat. Het verbetert kwaliteit van leven. De betrouwbare producten en systemen van Zehnder hebben dat inmiddels bewezen:

  • Verwarming
  • Koeling
  • Ventilatie
  • Filtering
Gepubliceerd op21 april 2022 om 9:00