Deel deze spotlight

Een 360° veiligheidsnet voor mijnbouwvoertuigen

TekstHelukabel
Beeldwirestock / Envato Elements

De mijnbouwindustrie is altijd beschouwd als een van de gevaarlijkste ondernemingen ter wereld. Hoewel de werkzaamheden nu veel veiliger zijn voor de werknemers dan in het verleden, worden mijnwerkers nog steeds dagelijks met gevaren geconfronteerd. De meest voorkomende gezondheids- en veiligheidsrisico's zijn onder meer instortingen, instortingen, branden, explosies, stof en blootstelling aan harde geluiden.

RONDOMZICHT MET CAMERA'S EN SENSOREN

Om deze veiligheidsuitdagingen te overwinnen, moeten mijnbouwondernemingen en de mijnwerkers zelf een breed scala aan veiligheidsoplossingen omarmen, zoals voertuignabijheidstechnologie. Deze apparatuur - van camera's en monitors tot sensoren en digitale recorders - kan aan de voorkant, zijkanten en achterkant van een mijnvoertuig worden aangebracht, zodat de operator een gezichtsveld van 360 graden heeft. Het systeem kan hoorbare mededelingen doen, zoals "deur niet gesloten", "voorwerpen buiten het voertuig", of veiligheidsgordelmeldingen geven. In extremere gevallen kan het systeem remmen of het voertuig volledig uitschakelen. Deze apparaten helpen de bestuurder de machine veilig te bedienen.

Om deze apparaten goed te laten werken, moeten ze onderling worden verbonden door kabels die bestand zijn tegen de omgevings- en mechanische uitdagingen in een mijn, aangezien de kabels meestal langs de buitenkant van het voertuig worden geïnstalleerd.

Met deze uitdaging werd HELUKABEL benaderd door een fabrikant van proximiteitstechniek. Uit het uitgebreide productportfolio van de specialist op het gebied van elektrische verbindingstechniek kwam de flexibele UL/CSA-goedgekeurde MEGAFLEX 500-C besturingskabel als beste uit de bus.

Lees het hele artikel op de website van Helukabel.


(Bron: AdobeStock / Peruphotoart)

Gepubliceerd op24 april 2023 om 16:37