Deel deze spotlight

Gasloos sanitair gebouw door warmtepompen, zonnecollectoren, boilers en douche-wtw's

Tekst
BeeldTechnea

Bij vakantiepark RCN de Jagerstee is duurzaamheid een belangrijk thema. Ze gaan zuinig om met energie, verkopen biologisch voedsel en gebruiken milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen. Daarnaast is het sanitair gebouw onlangs verduurzaamd door middel van warmtepompen, zonnecollectoren, zonneboilers, zonnepanelen en douche-wtw’s. 

DUURZAAM DOUCHEN

Technea Duurzaam heeft samen met Rentema Adviesbureau Installatietechniek en Gelders Service bedrijf onderzocht hoe de warmwaterproductie zo efficiënt mogelijk kon plaatsvinden én hoe de warmtevraag voor warm tapwater bereiding te beperken was.

Om continu warm tapwater te garanderen, zijn er twee mono-block warmtepompen en zeven vlakkeplaat zonnecollectoren geïnstalleerd die een 1500 liter buffervat verwarmen. Vanuit dit vat worden twee 1000 liter tapwaterboilers indirect geladen via de warmtewisselaars in de boilers. Voor legionella preventie hebben beide boilers een elektrisch element van 12kW.

RESTWARMTE DOUCHEWATER BENUT

Om de warm watervraag te verminderen, is een douche-wtw geplaatst. Deze installatie (Multivert) bestaat uit meerdere geschakelde douchepijp-wtw’s en verwarmt koud aanvoerwater met de restwarmte van gebruikt douchewater.

Een douchepijp-wtw bestaat uit meerdere, gescheiden koperen lagen. Het warme (afval) water stroomt daarbij in cycloon vorm door het binnenste gedeelte van de buis. Hierbij geeft het water de warmte af aan de buis. Door een andere laag in de buis stroomt koud aanvoerwater dat hierdoor gemiddeld van 10 ̊C naar 25 ̊C wordt voorverwarmd. Het nu warmere water stroomt vervolgens via de buffer naar de twee tapwaterboilers.

GEÏNSTALLEERDE TECHNIEKEN

  • 2 mono-block warmtepompen van 34 kW (AT-TEC)
  • 7 vlakkeplaat zonnecollectoren (Thermic Energy)
  • 1 gelaagd buffervat van 1500 liter met een warmtewisselaar voor de zonnecollectoren en een hygiëne spiraal voor warm tapwaterbereiding (Thermic Energy)
  • 2 tapwaterboilers van 1000 liter voorzien van een extra grote warmtewisselaar voor snel laden via het gelaagde buffervat (Thermic Energy)
  • 8-pijps douche-wtw’s met pompunit (Q-Blue)

Gepubliceerd op4 september 2020 om 10:55