Deel deze spotlight

HET GROOTSTE HOTEL VAN DE BENELUX - flexibel en duurzaam verlicht

Tekst
BeeldKlemko techniek

Naast de A4 en A9 bij Badhoevedorp is het voormalige kantoorpand van Sony in anderhalf jaar tijd omgebouwd naar het grootste hotel van de Benelux: het Corendon Village Hotel Amsterdam. Met het gloednieuwe appartementengebouw erbij telt het totale complex zo’n 680 kamers en appartementen. Daarnaast beschikt de accommodatie over faciliteiten zoals restaurants, een bioscoop, vergaderzalen en een spa. Om de ruimtes te verlichten heeft Corendon gebruik gemaakt van kwalitatief hoogwaardige ledverlichting van Lumiko

Via de Technische Unie leverden wij bijna alle verlichting voor het indrukwekkende hotel. Accountmanager Leo van Aken: ‘Binnen het nieuwe appartementencomplex heeft Elektroservice Holland BV uit Hardinxveld-Giessendam ons drie- Fase Eurorail-systeem met bijbehorende ledspots gebruikt. Nadat we de functionaliteiten en belevingswaarde van dit systeem vooraf in een speciaal gecreëerde demo kamer uitvoerig aan de klant hebben gedemonstreerd, zijn de in zwart uitgevoerde armaturen vervolgens tegen de betonnen plafonds van de appartementen gemonteerd. Een perfecte combinatie.’

De spots hebben enerzijds een industriële look, maar zorgen dankzij de kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin tegelijk voor een huiselijke sfeer. Verder biedt dit systeem montagetechnisch de nodige voordelen. Het kan snel en gemakkelijk worden toegepast en blinkt uit in flexibiliteit. Je kunt de rails op elke gewenste lengte zagen en het maken van hoeken is een peulenschil. Bovendien kenmerken onze oplossingen zich door een lange levensduur en laag energieverbruik. Een slimme investering dus, zeker voor een hotel waar honderden armaturen geplaatst worden.

In de vernieuwde hoogbouw werd de installatie uitgevoerd door Van Drunen Installatiegroep uit Harderwijk. Hier lag de nadruk op de montage van energiezuinige ledspots (3,3 watt) met eveneens een kleurtemperatuur van 2.700 Kelvin. ‘De spots die binnen de hotelkamers zijn toegepast, hebben een levensduur van liefst 50.000 branduren en gaan bij een normale kamerbezetting tien tot vijftien jaar mee’, vervolgt Van Aken. ‘Hartstikke duurzaam, dus. Je investeert iets meer, maar de vervangingskosten zijn stukken lager.’ Niet raar dat ook binnen de met aanwezigheidsmelders uitgeruste badkamers voor een soortgelijke oplossing werd gekozen. ‘Hier is 3.000 Kelvin gebruikt, zodat het witte sanitair frisser en helderder oogt’, legt Van Aken uit.

Op de gangen installeerde Van Drunen spots met een vermogen van 2,3 watt. De lichtbronnen zijn met name voor de deuren aangebracht en resulteren in een zeer apart en intiem lichtbeeld. Daarnaast leidt het lagere wattage ertoe dat mensen zachter gaan praten, zodat het op de hotelgangen lekker rustig blijft.

Het drie-Fase Eurorail-systeem werd in een gependelde variant eveneens binnen het restaurantgedeelte gemonteerd. Ook hier bleek dat een prima en veel flexibiliteit biedende keuze, zeker wanneer Corendon in de toekomst de indeling van het restaurant wenst te wijzigen. Daarnaast zorgt de hoge RA-waarde van de ledspots voor een sublieme kleurechtheid van datgene wat wordt belicht. ‘Zeker in een restaurantomgeving is dat zeer belangrijk. Het vergroot de beleving en zorgt ervoor dat de biefstuk op je bord er ook daadwerkelijk rood uit ziet’, meent Van Aken, die terugkijkt op een succesvol verlopen project. ‘Zowel qua toepassing als uitvoering hebben we dankzij de uitstekende samenwerking met onze opdrachtgever, leverancier en installateurs een bijzonder mooie klus geklaard.

SFEERVOLLE LUMIKO VERLICHTING VOOR

Voor het gezellige Eetcafé ’t Pumpke in het centrum van Nistelrode mocht Lumiko de verlichting ontwikkelen en leveren. De verlichting zorgt voor een prachtige beleving en valt in de industriële identiteit van het eetcafé nauwelijks tot niet op.

Via Elektrototaalmarkt en in samenwerking met Interieurarchitect Erma Koster van Janssen en Ko hebben wij samen het verlichtingsplan uitgewerkt en de verlichting mogen leveren. Accountmanager Danny Miac: ‘Zij zochten een industriële trackrail voor hun industriële look en hiervoor hebben wij onze 3-fase railverlichting kunnen leveren met kleine dimbare trackspots. Met name de trackspots moesten fase afsnijding dimbaar zijn om op verschillende momenten een ander lichtbeeld te kunnen leveren. Hierdoor heeft de klant ieder moment van de dag de mogelijkheid om een passende sfeer te creëren. Daarnaast moest de verlichting niet verblindend zijn voor de gasten, waardoor wij extra goed gekeken hebben naar een lage UGR-waarde.’

De prachtige armaturen alsmede het kleurgebruik van de lichtbronnen zorgen voor een frisse maar ook gezellige uitstraling. ‘Voor de hoofdverlichting is er gekozen voor compacte zwarte Lumiko B-Trackspot, 7W, 650 lumen, 2700K en voor de detailverlichting is er gekozen voor de Bolero LED module, 7W, 700mA, 650 lumen, 2700K. Bij deze lichtkeur komt het strakke design het beste tot zijn recht. De spots zijn allemaal comfort uitgevoerd, wat betekent dat de spot wat dieper ingebouwd is, zodat totale directe verblindingshinder (UGR-waarde) lager is. Hierdoor geeft de verlichting geen verblinding vanuit het gezichtsveld van de klant,’ vervolgt Miac.

De uitdaging was hier om in het mooie bruine café de sfeer te behouden en de klant is blij met het mooie resultaat. ‘Een mooi resultaat waarbij de verlichting de juiste toevoeging is aan de sfeer in het prachtige restaurant en daarbij zo minimalistisch mogelijk geïmplementeerd is, wat uitermate goed gelukt is,’ aldus Miac. eetcafe ‘t Pumpke in Nistelrode

Gepubliceerd op12 maart 2022 om 16:00