Deel deze spotlight

Isolatie is de snelst terugverdiende investering op het gebied van energie-efficiëntie.

Tekst
BeeldEcontras

‘Door middel van isolatie reduceren bedrijven hun warmteverlies met maar liefst 85 procent,’ zegt Paul Roodenburg van Econtras. ‘Bovendien vermindert het de CO² -uitstoot met een besparing die zichzelf heel snel terugverdient.’

‘Maatschappelijk verantwoord en milieubewust ondernemen wordt steeds belangrijker in onze maatschappij. Niet alleen overheden, maar ook andere bedrijven en consumenten kijken meer en meer naar het milieubewustzijn. Bij een gebrek aan appendage (matras) isolatie of inadequate appendage isolatie in een gebouw, verliezen veel bedrijven op dit moment onnodig veel energie. Dit is niet alleen zeer kostbaar, maar ook belastend voor het milieu,’ aldus Paul Roodenburg.

BESPARING

Met econtras® isolatiematrassen van Isolatiebedrijf C.J. van Waas, is een reductie van energieverlies via appendages met 85% mogelijk. ‘Vooral machines of voorwerpen met een hoge temperatuur, zoals CV en stoomappendages, verliezen veel warmte. Door ze te isoleren met isolatiematrassen, blijft de warmte in het apparaat. Zo hoeft de machine minder hard te werken, waardoor je energie bespaart. Zodra het matras erop zit, beginnen bedrijven direct met het terugverdienen van en het besparen op de energierekening.’ Cijfers van het NCTI (Nederlands Centrum Technische Isolatie) bewijzen dat een ongeïsoleerde appendage (afsluiter) in een stroomleiding in een buitenopstelling, met een diameter van DN 150 (6’) en een temperatuur tot 220˚ Celsius onder 4 bar druk, per jaar al zeventien ton CO² lekt. Wanneer deze wel geïsoleerd zou zijn, wordt ongeveer € 2000,- energiekosten per jaar bespaard. En dan te bedenken dat het isoleren van een dergelijke afsluiter ongeveer € 200,- kost.

DE ROL VAN ISOLATIE

‘De functie van isolatie is nog niet bij iedereen duidelijk,’ merkt Paul Roodenburg. ‘Het grote publiek moet er nog steeds bekend mee worden. Het is tijd dat de gehele Nederlandse sector op dit gebied wordt wakker geschud. Wij zijn in ons eentje niet in staat deze verandering door te voeren. Het moet vanuit de gehele isolatiebranche komen. Isolatiemedewerkers hobbelen bij een bouwproces altijd achteraan. Eerst wordt de installatie geplaatst, daarna wordt pas gekeken naar de isolatie. CO² -besparing staat tegenwoordig hoog op de prioriteitenlijst van bedrijven en overheden. Investeren in technische isolatie is investeren in niet verbruikte energie en reduceert CO² -en NO² emissies. Tevens zorgt de isolatie voor een storingsvrij productieproces bij minimaal energieverbruik en milieubelasting. De geïnstalleerde isolatiematrassen, die gemakkelijk zijn aan te brengen, verdienen zichzelf gedurende hun levensduur dertig tot veertig maal terug. Onze econtras® isolatiematrassen worden op maat gemaakt in ons eigen atelier en vervolgens door onze medewerkers vakkundig om de te isoleren appendages aangebracht. Het inmeten is hierbij zeer bepalend voor de vorm en besparing die we kunnen aantonen in onze berekeningen. Onze matrassen zijn voor alle appendages en leidingen in ketelhuizen geschikt. Je kunt ze vinden in ziekenhuizen, warenhuizen, scholen, overheidsgebouwen en overige gebouwen. Daarbij helpen we onze opdrachtgevers met berekeningen zoals; maximale oppervlaktetemperatuur, warmteverlies en de opwarm- en afkoeltijden. Tevens kunnen wij opdrachtgevers helpen bij de visualisatie van hun return on investment en het berekenen van de gerelateerde terugbetalingsperiode. Op deze manier weten onze klanten precies waar ze aan toe zijn en welke besparing het hun uiteindelijk oplevert,’ merkt Paul Roodenburg tot slot op.

Gepubliceerd op11 mei 2022 om 16:00
Adres
Van Benthuizenlaan 1
1701BZ Heerhugowaard
Contact
Jolanda Eyzinga