Koel binnenklimaat - Ondanks vele raampartijen
Kunststof verdelers - Variotherm
Deel deze spotlight

Klimaatplafond de oplossing bij oververhitting ruimtes

Tekst
BeeldTechnea

Deze villa heeft veel natuurlijke lichtinval door de grote raampartijen. Toch is er binnenshuis, ondanks de zoninvloed, altijd een comfortabele temperatuur door de energiezuinige, tochtvrije en stille klimaatplafonds van Variotherm. Zelfs op de warmste zomerdagen of tijdens een barre winter.

Vanwege het gebruik van veel glas en steenachtige materialen in de villa was de kans op ‘temperatuur overschrijding-juli’ conform NEN7120 groot. De koellastberekening toonde dan ook aan dat er een tekort aan koelvermogen was, alleen was het koelen met een airco geen optie. De eigenaar wilde geen koude luchtverplaatsing ervaren en eiste behoud van de esthetiek van de ruimtes.

ENERGIEZUINIGE INSTALLATIE

Daarom is het Variotherm klimaatplafond toegepast in combinatie met een lucht/water warmtepomp en zonthermische installatie. Het plafondoppervlak wordt daarbij gekoeld door het koude water dat door het buizensysteem in het plafond stroomt. In tegenstelling tot een airco koelt het plafond de opstijgende warmte lucht geruisloos en garandeert dat de temperatuur op warme dagen niet verder oploopt.

Daarnaast is er een gebouwbeheersysteem ontwikkeld om alle geïnstalleerde technieken met elkaar te laten communiceren en de binnentemperaturen constant op het gewenste niveau te houden. Daarbij wordt het klimaatplafond, naast het regelen van de koelvraag, ook ingezet voor verwarming bij buitentemperaturen onder de -5 graden

PERFECT WOONCOMFORT

Klimaatplafonds zijn met name populair zijn in de luxere bouw of kantoorpanden. De esthetische eisen, comfortwensen en het lichamelijk welzijn liggen bij deze klanten vaak aanzienlijk hoger.

Het is belangrijk om te beseffen dat het comfortgevoel niet louter wordt gecreëerd door de luchttemperatuur. Ook de temperatuur van de omsluitende wanden – zoals een plafond – hebben een aanmerkelijke invloed. Door de wanden, vloeren en/of plafonds te verwarmen of te koelen ervaar je een uiterst aangenaam binnenklimaat.

Een ander cruciaal element voor comfort is een lage luchtcirculatie om stofverplaatsing te voorkomen. Stof is namelijk funest voor de luchtwegen en allergieën.

ONBEGRENSDE MOGELIJKHEDEN

In dit landhuis zijn 18mm gipsvezelplaten met geïntegreerde buis gebruikt. Hierdoor is schoon, snel en droog werken een garantie. Bovendien zijn de platen zelfs te gebruiken op schuine oppervlaktes. Variotherm heeft daarnaast ook een extreem flexibele variant waardoor ronde vormen geen uitdaging vormen. Het buizensysteem wordt daarbij afgewerkt met bijvoorbeeld eco-pleister, leem of stuc.

FLUISTERSTIL COMFORT

Ook akoestiek speelt een steeds belangrijkere rol binnen de comfortbeleving. Met name in de kantooromgeving zoals vergaderzalen, kantoren en kantines is er vaak sprake van galmvorming. Voor een fluisterstil comfort heeft Variotherm daarom een speciaal akoestisch klimaatplafond ontwikkeld. Dit systeem absorbeert geluid waardoor de weerkaatsing van geluid afbreekt.

BEWEZEN ERVARING

De Oostenrijkse fabrikant is sinds 1979 gespecialiseerd in milieuvriendelijke ltv-afgiftesystemen zoals wandverwarming, droogbouw vloerverwarming en klimaatplafonds. “Daarbij staan ze bekend om de hoogwaardige kwaliteit, hoge afgiftes, ontwerpvrijheid en installatiegemak. Bovendien gebruikt Variotherm veel ecologische bouwmaterialen en ligt de focus op recycling.

Variotherm voldoet bovendien aan de hoogste internationale eisen. Sinds 1996 is het gerenommeerde bedrijf in het bezit van het IBOkeurmerk.

Dit keurmerk toont aan dat de producten voldoen aan de strenge bouw-biologische en bouw-ecologische vereisten. Ook van het IBR, het instituut dat producten onderzoekt met betrekking tot gezondheidseffecten op mensen, heeft Variotherm een keurmerk.

  • Fabrikant: Variotherm
  • Leverancier: Technea Duurzaam
  • Installateur: Bekkema
  • Installatietechniek Architect: NOMAA

Technea Duurzaam, leverancier van duurzame installatietechnieken, werkt sinds 2002 samen met Variotherm om hun klanten de beste installatietechniek aan te bieden. Stelt uw opdrachtgever ook de stevige eisen aan comfortbeleving en de esthetiek van ruimtes? Het team van Technea Duurzaam inspireert u graag.

Gepubliceerd op6 november 2019 om 17:31