MATERIAAL - de tijd van overvloed lijkt ver achter ons
ZELFS DE BRANCHE DIE TOT VOOR KORT OPTIMAAL WERD BEDIEND DOOR DE GROOTHANDEL MET HAAR OMVANGRIJKE VOORRADEN, KAMPT ANNO 2022 MET MATERIAALSCHAARSTE. INSTALLATEURS KUNNEN MAAR MOEILIJK AAN DE GEWENSTE ONDERDELEN OF INSTALLATIES KOMEN. HOE DAT KOMT? WE ZOCHTEN HET UIT.
Oorzaak 1
De pandemie die nu bijna twee jaar geleden de wereld in zijn greep kreeg, is een van de veroorzakers van de wereldwijde grondstoffentekorten. In de eerste maanden van 2020 werd China als eerste land geconfronteerd met het inmiddels alom bekende virus. Fabrieken werden massaal stilgelegd en later in sommige gevallen zelf definitief gesloten. Toen corona ook aan de andere kant van de wereld voet aan de grond kreeg, steeg daar juist de vraag naar bepaalde materialen. Thuiswerken werd de norm en de vraag naar onder meer bouwmaterialen, fietsonderdelen en elektronica nam een hoge vlucht. Een gigantische discrepantie.
Oorzaak 2
Naast deze geminimaliseerde productie kwam ook het transport grotendeels stil te liggen. Ten tijde van de uitbraak hebben zeeschepen een aantal maanden niet kunnen varen. En toen deze sector weer op gang kwam, was daar de alom bekende opstopping in het Suezkanaal. De transportproblemen hebben geleid tot een explosieve stijging van de tarieven. In plaats van tweeduizend betaal je nu vaak tot vijftienduizend euro voor het vervoer van een container van Azië naar Europa. Tel daarbij op dat consumenten onverminderd geïnteresseerd waren in verbouwingen en verduurzaming van hun woningen -die nu ook hun kantoor waren gewordenen je begrijpt dat er diverse redenen waren voor het gigantisch exploderen van de grondstoffenprijzen. Het is een oud mechanisme: veel vraag+weinig aanbod=stijgende prijzen.
EEN DIRECTE OPLOSSING LIJKT ER NIET TE ZIJN. ROEIEN MET DE RIEMEN DIE WE HEBBEN, IETS ANDERS ZIT ER NIET OP. WAT IS JOUW ERVARING? DEEL HEM MET ONS VIA INSTALLATIEPUNT@XYTO.NL.
Oorzaak 3
Twee jaar geleden -met als ijkpunt weer de coronacrisis- waren de energieprijzen historisch laag. Dat had alles te maken met de beperkte vraag als gevolg van het stilvallen van diverse bedrijfsactiviteiten en transporten. Nu de economie weer gewoon draait, is de vraag weer gestegen. Een andere reden voor de stijgende energieprijzen, is de koude lente van vorig jaar. Het gure weer deed de vraag naar gas significant toenemen. Een derde oorzaak is het wereldwijde tekort aan gas. Dat stuwt niet alleen de gasprijs omhoog, ook de prijzen voor elektra schieten hiermee door het dak. Reden genoeg voor consumenten om zich te verdiepen in energiezuinige oplossingen. Denk aan haardkachels, maar zeker ook aan warmtepompen en andere oplossingen ten behoeve van het beperken van het energieverbruik. En die vraag, die blijken we gewoon niet aan te kunnen
1701BZ Heerhugowaard