Deel deze spotlight

Meer met verlichting in de badkamer

Tekst
BeeldSLV Nederland

Waar er vroeger een eenvoudige plafonnière in het midden van het plafond van de badkamer werd gemonteerd, wordt er tegenwoordig veel meer gebruik gemaakt van functionele- en sfeerverlichting in de sanitaire voorzieningen van een woning of hotelkamer. We zien steeds meer lichtpunten toegepast.

Vaak wordt er plafondspotjes aangebracht, al dan niet dimbaar. In veel gevallen zit er verlichting in of boven de spiegel. Er zijn ook voorbeelden van ledstrips onder de badkuip, achter de spiegel of langs de rand van het wandmeubel, voor een extra ruimtelijk- en esthetisch effect.

Badkamerverlichting is net zoals in algemene lichtplannen onderverdeeld in algemene verlichting, functionele (taak)verlichting en sfeer- of accentverlichting.

Waar kun je verlichting toepassen?

Een badkamer is een vochtige ruimte, dat stelt dus eisen aan de toegepaste verlichting. Het gaat weliswaar om "binnenverlichting", maar de badkamer wordt onderverdeeld in een aantal zones. Per zone is er minimale beschermingsklasse (IP-klasse) vastgesteld, waaraan de toegepaste verlichting moet voldoen. Laten we voorop stellen: aan de binnenzijde van het bad of de douchebak is het niet verstandig om verlichting te plaatsen. Eenmaal daarbuiten geldt:

·        Zone 1: loopt tot 2,25 meter vanaf de grond op de plaats waar het bad of de douchebak staat. Minimale IP-waarde: IP45. Zorg daarnaast voor een elektrische veiligheidsklasse III.

·        Zone 2: is de ruimte vanaf 2,25 meter tot aan het plafond en binnen 0,6 meter van het bad of de douchebak. Minimale IP-waarde: IP44 en een elektrische veiligheidsklasse II of III.

·        Zone 3: is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van bad of douchebak. Minimale IP-waarde: IP21.

Hoeveel licht is nodig?

Het geadviseerde verlichtingssterkte (NEN-EN 12464-1:2011 (nl)) voor badkamers en toiletten is gemiddeld 200 lux. Gebruik je plafondspotjes? Zorg er dan voor dat ze gedimd kunnen worden. Ben je "functioneel" bezig, dan is een goed verlichtingsniveau van belang. Wil je ontspannen, dan zorgt gedimde verlichting voor extra rust en sfeer.

TIP: (extra) verlichting boven de spiegel zorgt er voor dat je niet in je eigen schaduw staat.

Welke kleur licht gebruik ik?

Kies in een badkamer voor een warme kleurtemperatuur, zoals 2700 Kelvin. Bij een (make up) spiegel kun je eventueel kiezen voor een neutraal witte kleur (4000 Kelvin), bij voorkeur met een hoge kleurweergave (CRI />90).

Hulp bij verlichting

Op het online platform www.hulpbijverlichting.nl deelt SLV Nederland haar kennis en ervaring met verlichting. Er worden wekelijks nieuwe artikelen en video’s gepubliceerd, veel gestelde vragen beantwoord. Meer informatie over het toepassen van verlichting en de technieken die in dit artikel genoemd worden, kun je vinden op: www.hulpbijverlichting.nl.

Teskt / Foto: SLV

Gepubliceerd op20 april 2020 om 10:05