Deel deze spotlight

Moderne verlichting voor een moderne kweker.

Tekst
BeeldKlemko Techniek B.V.

Kwekerij A. Bakker & Zn BV in Heerhugowaard is gespecialiseerd in de teelt en broeierij van tulpen- en leliebollen. Binnen het bedrijf wordt met veel passie gestreefd naar een optimale productkwaliteit gebruikmakend van de modernste technieken. Deze uitgangspunten vinden we terug in het nieuwe kantoorpand van de kweker, waarin ook de modernste verlichting onderdeel is van het ontwerp.

Een nieuw gebouw begint met een idee, en vervolgens een ontwerp. We zitten in een buurt met veel kassen en woonhuizen, dus voor een pand van deze omvang vergt dat veel creativiteit aldus Marco van Uden, eigenaar van de kwekerij. Gelukkig wist architect Niels Engel hier wel raad mee. Hij ontwierp een pand met spits toelopende daken en veel glas om in de stijl van de naburige woningen en kassen op te gaan. Met dit innovatieve ontwerp stond de externe uitstraling als een huis en kon Engel zich focussen op het interieur.

Vanwege de goede ervaringen met de ledverlichting in zijn eigen kantoor legde hij contact met Leo van Aken van Klemko Techniek, producent van Lumiko ledverlichting. Van Aken: “Goede kwaliteit verlichting is een essentieel onderdeel van het ontwerp. Voor de schuine plafonds van de kantine hebben we gezocht naar een maatwerkoplossing.” De spits toelopende daken zijn voorzien van een spanplafond, aangelegd door Schouten Spanplafonds, en verbeteren de akoestiek van de ruimte. Van Aken vervolgt: “De plafonds hebben een bijzondere vorm en functie en hier konden geen doorsnee armaturen in, anders zou iedereen recht in de schuin stralende verlichting kijken. Wij hebben ons assortiment Lumiko Modulair gebruikt om een maatoplossing samen te stellen van kantelbare vierkante armaturen met een dim to warm ledspot erin. Zo kunnen de spots recht omlaag stralen en creëert men naar wens een intiemere sfeer door de verlichting te dimmen.”


De verlichting is geleverd door Rexel Haarlem en installateur Van der Laan uit Zwaag was verantwoordelijk voor de installatie, ook van de verlichting in de rest van het pand. Van Aken: “Door de rest van het kantoor hebben we gebruik gemaakt van Juno downlighters van 3000 Kelvin om de werkomgeving prettig te verlichting. Deze lichtkleur en het vierkante armatuur accentueren de ruimte en de gelijkmatige lichtverdeling zorgen ervoor dat de werknemers een goed verlichte werkplek hebben, waar ze ook zitten in de ruimte. Dit geeft de ogen rust en geeft meer energie door de dag heen.”

Ook werd er goed gelet op energiebesparing. Van Aken: “Ledverlichting is van zichzelf al zeer energiezuinig, maar wordt nog zuiniger wanneer het alleen aan staat als het nodig is. Vandaar dat we in de kantoorruimten een 1-10V daglichtregeling hebben toegepast die de ledverlichting automatisch en onmerkbaar dimt wanneer er genoeg natuurlijk licht binnen komt vallen. Zo bespaar je zonder in te leveren op comfort. Daarbij hebben we de keukens en toiletten voorzien van PIR (passief infrarood) sensoren die de verlichting alleen inschakelen als er iemand aanwezig is.”

Van Uden is tevreden met het eindresultaat: “Het gebouw straalt de trots en passie uit die wij bezitten voor ons vak, zowel de buitenkant als het interieur. We hebben er al veel complimenten over in ontvangst mogen nemen.”

Gepubliceerd op25 januari 2024 om 13:25
Adres
Nieuwegracht 26
3763 LB Soest