Deel deze spotlight

VENTIL ATIE IS EEN ITEM GEWORDEN

Tekst
BeeldITHO DAALDEROP

Mensen beginnen er over na te denken hoe de ventilatie bij hun thuis is geregeld. En dat voor een item wat eigenlijk ontastbaar is, want de luchtstromen zien we nu eenmaal niet door onze woning stromen. Category Manager Ventilatie Jimmy Onstenk van Itho Daalderop is gevraagd naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van ventileren.

‘De tijd dat een raam openzetten gelijk stond aan het ventileren van de woning is voorbij,’ vertelt Jimmy Onstenk. Een aantal oorzaken heeft hier aan bijgedragen zoals de steeds beter geïsoleerde woningen en de interesse in duurzaamheid van de mensen. En uiteraard dat we meer thuis zijn. Gevraagd naar de laatste trends vertelt Jimmy dat er nog veel te winnen valt in de breedste zin van ventileren.’Ik stel aan mensen altijd de vraag wanneer het ventilatiesysteem voor het laatst onderhoud heeft gehad? Of zelfs nog erger… Wanneer zijn de kanalen voor het laatst gereinigd? Ik kan de mensen op één hand tellen die hieraan gedacht hebben. Dit zijn items die natuurlijk ook van belang zijn voor het gezonde binnenklimaat. Genoeg te verbeteren nog aan die zijde en daar speelt de installateur ook een rol door de consument hier op te wijzen, want zelf zal deze dat niet zo snel doen. In navolging hiervan zien we steeds meer de toepassing van de CO² -sensor. Deze sensor detecteert een te hoge CO² waarde en zorgt ervoor dat er automatisch geventileerd wordt zonder menselijk handelen. De Optima Inside is hier een voorbeeld van. In deze ventilatiebox zit zowel een RV-sensor als CO² -sensor geïntegreerd. Dus zowel bij het douchen als bij mensen in de woonkamer zal de ventilatibox automatisch in de AUTO stand optoeren om zo het gezonde binnenklimaat te blijven garanderen. Hoe makkelijk kan ventileren zijn. ? Warmteterugwinnning oftewel WTW-units zijn de standaard in de nieuwbouw. De afgevoerde ventilatielucht staat zijn warmte af aan de vers toegevoerde ventilatielucht. In tijden waarbij we heel zuinig op ons energieverbruik moeten zijn, is dit de manier van ventileren. Een gezond binnenklimaat wordt gegarandeerd en dat op een energiezuinige wijze. Ook in bestaande bouw zijn WTW-installaties zeker mogelijk. Het kanaalwerk moet hierbij worden aangepast en dat zien we in de praktijk ook vaker. Hier is geen grootste verbouwing voor nodig. Op deze manier wordt warmteterugwinning in de bestaande bouw ook mogelijk.

ITHO DA ALDEROP; ALLES IN HUIS VOOR DE KLIMA ATEISEN VAN MORGEN

Met onze duurzame en innovatieve verwarmings-, tapwater-, ventilatie- en thermostaatoplossingen hebben wij alles in huis voor een comfortabel, gezond en energiezuinig binnenklimaat. Thema’s als energietransitie, nul-op-de-meter en gasloos bouwen en wonen zijn actueler dan ooit. Wij maken energieneutraal wonen -volgens de klimaateisen van morgen- vandaag al mogelijk. De ogenschijnlijke tegenstrijdigheid tussen een comfortabel, gezond en betaalbaar binnenklimaat én een lager -of zelfs geen– energieverbruik fascineert ons. De combinatie is onze uitdaging. Dit alles komt samen in onze slogan: Climate for life.

Excelleren in ventileren

Door de steeds beter geïsoleerde woningen van tegenwoordig krijgt ventilatie de aandacht die het verdient. Een goed geventileerde woning zorgt immers voor comfort én een gezond binnenklimaat. Bovendien wordt het ventileren ook steeds slimmer gedaan, waardoor de ventilatie-oplossingen weinig energie vragen en waarbij warmteterugwinning steeds belangrijker wordt. Belangrijk hierbij is het ventileren op het juiste moment, in de juiste hoeveelheid en op de juiste plek in de woning. Het ontwikkelen van ventilatie-oplossingen die hieraan voldoen én zelfs de verwachting overtreffen, is onze uitdagin

Gepubliceerd op26 april 2022 om 9:00