Deel deze spotlight

Brandveilig & ToegankelijkZelfsluitendheid van inpandige woningtoegangsdeuren

TekstGEZE Benelux
BeeldGEZE GmbH

Het Bouwbesluit is 2012 is per 1 juli 2020 aangepast. Een belangrijke aanpassing in het Bouwbesluit 2012 op het gebied van brandveiligheid is de eis dat woningtoegangsdeuren van appartementen uitkomende in een gezamenlijke hal of gang, zelfsluitend dienen te zijn bij brand.

Voorheen gold dit alleen voor woningtoegangsdeuren in portieksituaties maar het voorschrift geldt nu ook voor brandwerende woningtoegangsdeuren die grenzen aan bijvoorbeeld een corridor.

Een openstaande woningtoegangsdeur zorgt ervoor dat de rookontwikkeling bij brand zich snel kan verspreiden in de gemeenschappelijke ruimte en vluchtwegroute. Het is daarom van belang dat de woningtoegangsdeur sluit bij brand en rookontwikkeling.

Advies voor vrijloopdranger

Bij het toepassen van een standaard deurdranger ondervindt men bij dagelijks gebruik op een woningtoegangsdeur praktische en fysieke hinder. In de praktijk leidt dit er vaak toe dat de standaard deurdranger onklaar wordt gemaakt, hierdoor ontstaat het risico dat de zelfsluitendheid bij brand niet meer is gewaarborgd. GEZE adviseert om deze reden om op een woningtoegangsdeur een rookmelder of rookdetector gestuurde vrijloopdranger toe te passen. Deze vrijloopdeurdranger vormt bij gebruik in normale omstandigheden geen belemmering en wordt alleen bij brand geactiveerd. De rookmelder of rookdetector gestuurde GEZE vrijloopdranger is in meerder installatie varianten verkrijgbaar, van opbouw tot inbouw en met geïntegreerde rookdetector of met losse rookmelder.

Aansturing met fail-safe functie

Voor de aansturing van de vrijloopdranger heeft GEZE een veelzijdig assortiment beschikbaar waaronder de geïntegreerde rookdetector, de standaard gevoede 230 V rookmelder in bekabelde uitvoering en draadloze rookdetector. Alle uitvoeringen zijn met fail-safe functie uitgevoerd volgend NEN 2535. Het onderhoud van deze rookmelder of -detector gestuurde vrijloopdeurdranger valt onder de zorgplicht van artikel 2.6 en dient jaarlijks geïnspecteerd te worden. Hiervoor heeft GEZE diverse mogelijkheden.

Voor elke situatie een gecertificeerde toepassing

GEZE heeft verschillende concepten samengesteld om in elke situatie een passende en gecertificeerde oplossing voor de woningtoegangsdeur te kunnen bieden. Of het nu gaat om nieuwbouw of aanpassingen in bestaande bouw, laat u daarom goed informeren door een van onze GEZE adviseurs. Zij ondersteunen, informeren en adviseren u graag over de meest geschikte toepassing voor uw project.

Neem contact op via: https://www.geze.nl/nl/services/contact

Vraag onze brochure 'Brandveilig & Toegankelijk' aan voor meer informatie over dit onderwerp en onze concepten.

Gepubliceerd op24 maart 2021 om 8:30