Deel deze spotlight

FRISSE LUCHT EN NATUURLIJKE VENTILATIE

TekstGEZE Benelux B.V.
BeeldGEZE Gmbh / GEZE Benelux B.V.

Ramen moeten open kunnen! Zeker in dit coronatijdperk is verse buitenlucht essentieel voor een gezond binnenklimaat in klaslokalen. ‘Frisse Scholen’ is een thema waar GEZE zich mee bezig houdt, zeker omdat de luchtkwaliteit binnen scholen belangrijk is. Een Frisse School begint met frisse lucht, en dus meestal met het openzetten van ramen. GEZE biedt handmatig en elektronisch aangestuurde raamsysteem oplossingen voor natuurlijke ventilatie.

Een eenvoudige oplossing voor het openen van ramen is een manueel bedienbare slingerstang en/of handgreep. Ook zijn er automatische aandrijvingen compleet met elektronische aansturing via CO2-, temperatuur-, brand- of rookmeldsensoren. Natuurlijke ventilatie is essentieel voor een gezond binnenklimaat. Een citaat uit de richtlijn Frisse Scholen: ‘De voorzieningen voor (natuurlijke) luchttoevoer zijn voor iedere ruimte afzonderlijk en eenvoudig door aanwezige volwassenen te bedienen (op ± 1 m hoogte).’

Ventilatieproblemen

Uit onderzoek is bewezen dat wanneer er voldoende verse lucht de klaslokalen en gymzalen binnen komt dit de leerprestaties, het concentratievermogen en gezondheid van leerlingen verbeterd. Veel scholen kampen met niet-werkende traditionele systemen, dit kan een verbogen stang of losgelaten aansluiting zijn tot de bekende slingerstang voor bovenraampjes, die weer eens onvindbaar is. Het gevolg hiervan is dat ramen soms langere tijd niet worden geopend tot er weer een tijdelijke oplossing wordt verzonnen. Dat is niet goed voor het binnenklimaat. GEZE heeft voor ieder raamtype en voor elke raamafmeting een oplossing.

Praedinius

Een school waar GEZE betrokken is geweest bij de renovatie is het Praedinius Gymnasium in Groningen. In dit monumentaal gebouw zijn oude ramen vervangen of gerestaureerd. Alle valramen zijn uitgevoerd met een Slimchain kettingaandrijving die per lokaal geopend of gesloten kunnen worden via een schakelaar, temperatuur- en/of CO2-sensoren, evenals gevelsensoren voor wind- en regenbelasting per gevel. Indien een CO2-sensor signaal geeft dan kan de leraar daarop handelen.

Zo zijn de lokalen in het Praedinius Gymnasium niet alleen per lokaal, maar ook per gevel of in totaliteit vanaf één centraal punt aan te sturen. De conciërge kan aan het einde van de dag in één keer alles sluiten of instellen dat in het gehele gebouw op een warme dag van 6-8 uur alle ramen worden geopend om frisse lucht binnen te laten en de bedompte warme lucht naar buiten af te voeren.

Naast de budgetoplossing ECchain leveren wij de Slimchain, zoals toegepast in dit project: een mooi slank systeem dat goed te integreren is in designgevels en renovaties. De Slimchain is tevens in de raamvleugel op te nemen, voor een onzichtbare oplossing. Voor grote, zware elementen heeft GEZE een krachtpatser in huis, de Powerchain, waarbij slaglengtes kunnen variëren van 20-80 cm.

Geïntegreerde raamsystemen

Bij een nieuwbouw project behoren uiteraard alle raamsystemen tot de mogelijkheden en zijn prima in te passen in het ontwerp. Bij renovatie ligt dit anders, het is dan belangrijk om vanaf het begin van het proces betrokken te zijn om de juiste adviezen te kunnen geven. De automatische raamsystemen werken op een 24V of 230V voeding, hiermee moet dus rekening worden gehouden met de voorbereiding van de bekabeling. GEZE geeft hierover graag advies en denkt met u mee voor de juiste oplossing.

Lees hier meer over de individuele raamoplossingen van GEZE.

Gepubliceerd op18 mei 2021 om 8:30