Deel deze spotlight

JFrancois Advies optimaliseert warmtepompinstallatie samen met Spirotech

Tekst
BeeldSpirotech B.V.

Jos François is bezig om een ongeïsoleerde oude bungalow te renoveren en uit te breiden tot een duurzame toekomstbestendige woning. Het hart van de nieuwe gebouwinstallaties bestaat uit een bodemwarmtepomp, waarvan de werking is geoptimaliseerd met Spirotech lucht- en vuilafscheiders.

Jos François is JFrancois Advies gestart op basis van ruim 25 jaar ervaring als projectleider in de utiliteitsbouw, waarvan de laatste 10 jaar gericht op het verduurzamen van installaties. Zijn missie is het energieverlies te minimaliseren dat elk project vanaf de start tot de voltooiing met zich meebrengt. “Bij de renovatie en uitbreiding van onze eigen jaren zestig bungalow in Nuenen breng ik alle opgedane kennis en ervaring zo optimaal mogelijk in de praktijk”, vertelt Jos François. “Omdat ik hier de gelegenheid had om een bodemwarmtepomp te plaatsen, vormt die het hart van onze technische installatie. In ons vorige huis heb ik ook al tien jaar ervaring opgedaan met het verwarmen en koelen met een bodem warmtepomp, waarvan ik de ‘lessons learned’ hier toepas.”

Minimaal energie verbruik en efficiënt opwekken

Bij elk project hanteert Jos François als belangrijkste uitgangspunten: minimaal energie verbruiken en zo efficiënt mogelijk opwekken. “Om het energieverbruik te kunnen minimaliseren moet er allereerst een effectieve isolatieschil rondom het gebouw of de woning worden aangebracht. Dat realiseren we hier door alle kozijnen te vervangen en te voorzien van HR+++ glas en een twintig centimeter isolatielaag onder de vloer en het dak.

Omdat warme lucht opstijgt en koude lucht daalt, gaan we deze woning via de vloer verwarmen en met leidingen in het plafond ‘s zomers koelen. Onze bodemwarmtepomp heeft een COP-waarde van 5, wat betekent dat er maar 1 kWh elektriciteit nodig is voor de productie van 5 kWh energie. Die elektriciteit wordt met enkele tientallen zonnepanelen opgewerkt.

Omdat warmtepompen met een lage temperatuur werken, waarbij lucht zich lastiger laat afscheiden van het water, is het belangrijk te voorkomen dat er rendementsverliezen en nadelige gevolgen voor de levensduur optreden door lucht en vuil in de installatie. Dat is merendeels te voorkomen met automatische lucht- en vuilafscheiders.”

Rendement en levensduur van de installatie verbeteren

Systemen voor lagetemperatuurverwarming, waaronder warmtepompen, zijn aanzienlijk gevoeliger voor rendementsverliezen door lucht en vuil dan traditionele CV-installaties. Behalve dat die verliezen tot hogere energiekosten kunnen leiden, beïnvloeden ze ook het leefklimaat. “Ik heb een SpiroCombi MB3 lucht- en vuilafscheider, een SpiroTrap MB3 vuilafscheider, een SpiroVent luchtafscheider en een SpiroTop automatische snelontluchter aan onze installatie toegevoegd”, vervolgt Jos François.

“Dat lijkt misschien veel, maar de extra investering in die toevoegingen verdient zichzelf ruimschoots terug doordat ze het rendement en de levensduur van een kostbare warmtepomp verbeteren. Dat heb ik het afgelopen decennium als projectleider en adviseur al regelmatig in de praktijk ervaren.”

Gepubliceerd op25 augustus 2023 om 10:44
Adres
Churchilllaan 52
5705BK Helmond