Deel deze spotlight

Spirotech verduurzaamt.

Tekst
BeeldSpirotech B.V.

Spirotech is een middelgroot Brabants familiebedrijf dat net als andere MKB-bedrijven voor de uitdaging stond om een kantoor met hallen uit de vorige eeuw te verduurzamen voor de toekomst. Deze uitdaging is ingevuld met een hybride warmtepompinstallatie die zowel een besparing op de energierekening als een reductie van de CO2-uitstoot oplevert. Hier vertelt technisch adviseur Berend de Bie van Spirotech waarom en hoe het hoofdkantoor is verduurzaamd.

Duurzame transformatie

De komende jaren moet elk bedrijf transformeren naar een duurzamere toekomst, om te voldoen aan de klimaatdoelen en de verwachtingen van hun klanten en supply chain partners. Net als duizenden andere MKB-bedrijven in de Benelux is Spirotech gevestigd in een kantoor met aangrenzende hallen voor de productie en logistiek. Oftewel, een industrieel complex dat lastiger te verduurzamen is dan alleen een kantoor- of woongebouw.

“Door de succesvolle groei van het bedrijf zijn wij de afgelopen jaren meer hallen gaan gebruiken, waarvoor de bestaande installatie gefaseerd is uitgebreid”, vertelt de Bie. “Dat is als gevolg daarvan een cascadesysteem met meerdere CV-ketels geworden. Verder zijn er nog plannen om over enkele jaren aan de voorzijde extra kantoorruimte te realiseren”. Hoewel Spirotech zelf al decennialang een expert is op het gebied van de waterkwaliteit in gesloten HVAC-systemen, hebben ze de eigen duurzame transformatie laten adviseren en uitvoeren door een ervaren partner. “Wij hebben voor deze duurzame klimaatinstallatie een beroep gedaan op de aanwezige kennis en ervaring bij Van Hout adviseurs en installateurs.”

Hybride warmtepomp Installatie

Om de klimaatinstallatie van Spirotech’s hoofdkantoor en hallen op de toekomst voor te bereiden adviseerde Van Hout de aanwezige CV-installatie uit te breiden met een lucht/water warmtepomp. Warmtepompen hebben een energetisch rendement tussen de 400 tot 600%, in vergelijking met de 90 tot 100% van traditionele CV-installaties. Een lucht/water warmtepomp onttrekt via een buitenunit warmte aan de lucht, tot een temperatuur van zo’n -20°C en is zonder ingrijpende bouwkundige maatregelen te integreren met een bestaande CV-installatie.

“Wij hebben Van Hout hierbij betrokken omdat zij al veel ervaring hebben met het verduurzamen van industriecomplexen en onze producten vaak in hun projecten toepassen”, vervolgt de Bie. “Enkele voorbeelden daarvan zijn de gerenoveerde Philips-gebouwen op Strijp-T en het CO2-neutrale welnesscomplex Spa One in Oosterhout. Behalve zelf bij te dragen aan een duurzamere toekomst, gaan wij onze hybride klimaatinstallatie ook als voorbeeld gebruiken voor demo’s en trainingen.”

Gepubliceerd op4 maart 2024 om 9:44